WhatsApp Destek
DUYGUDURUM BOZUKLUKLARI
Duygudurum Bozuklukları Nedir ?
Duygudurum bozukluğu, her tür depresyon ve bipolar bozukluğu genel olarak tanımlamak için kullanılan bir ruh sağlığı kategorisidir. Kişinin duygusal durumunu etkileyen ve uzun süreli aşırı mutluluk, aşırı üzüntü veya her ikisini birden yaşadığı bir bozukluktur. Duygudurum bozukluğu çocuk, ergen ve yetişkinlerde ortaya çıkabilir ancak çocuk ve ergenlerin belirtileri yetişkinlerle aynı olmayabilir. Ayrıca çocuklar her zaman nasıl hissettiklerini ifade edemedikleri için bu tanıyı koymak daha zordur.
Duygudurum bozukluğu belirtileri birkaç hafta veya daha uzun süre devam ettiğinden kişinin davranışlarında değişikliklere neden olabilir ve iş veya okul gibi rutin faaliyetlerle başa çıkma yeteneğini bozabilir. En yaygın duygudurum bozukluklarından ikisi depresyon ve bipolar bozukluktur.
Terapi, antidepresanlar, destek ve öz bakım, duygudurum bozukluklarının tedavisine yardımcı olabilir.
 
ÇEŞİTLERİ
 
Kliniğimizde Tedavi Edilen Duygudurum Bozuklukları Hangileridir ?
 
Majör Depresyon Bozukluğu 
Üzüntü, insan deneyiminin doğal bir parçasıdır. İnsanlar sevdikleri birini kaybettiklerinde, boşanma ya da ciddi bir hastalık gibi bir yaşam mücadelesi verdiklerinde üzgün ya da depresif hissedebilirler. Bu duygular genellikle kısa sürelidir. Bir kişi uzun süre kalıcı ve yoğun üzüntü duyguları yaşıyorsa bu durum, majör depresif bozukluk gibi bir duygudurum bozukluğu nedeniyle olabilir.
Klinik depresyon olarak da adlandırılan majör depresif bozukluk, hayatınızın birçok alanını etkileyebilecek önemli bir tıbbi durumdur. İştah ve uyku gibi çeşitli fiziksel işlevlerin yanı sıra ruh hali ve davranışı da etkiler. En az 2 hafta boyunca olağan aktivitelere daha az ilgi duymak, üzgün veya umutsuz hissetmek ve diğer belirtiler depresyona işaret edebilir.
 
Majör depresyon bozukluğunun bazı belirtileri:
• Çökkün duygudurum
• İlgiyi yitirme ya da zevk almama
• Kilo verme ya da alma (ağırlığının %5’inden fazla değişiklik olması)
• Bitkinlik ya da enerji düşüklüğü
• Değersizlik ya da aşırı ya da uygunsuz suçluluk duyguları
• Odaklanamama ya da karar vermekte güçlük çekme
• Yineleyen ölüm ya da intihar düşünceleri, planları ya da girişimleri
 
Süregiden Depresyon Bozukluğu (Distimi)
En az 2 yıl süren kronik, düşük dereceli, depresif veya öfkeli bir ruh halini ifade etmektedir.
Bipolar Bozukluk (İki uçlu bozukluk)
Kişinin değişen mani veya taşkın ruh hali dönemleri ile depresyon dönemlerinin olduğu bir ruhsal bozukluktur.  Kişi mani döneminde aşırı coşkulu iken depresyon döneminde aşırı karamsar, umutsuz ve mutsuz hisseder.  
 
Duygu durum bozuklukları çocuk ve ergenleri nasıl etkiler ?
Çocuklar, yaşlarına ve biyolojik yapılarına göre farklı belirtiler gösterirler. Semptomlar duygudurum bozukluğunun türüne göre de değişir.
• Ergenin genellikle hissettiğinden daha yoğun görünen, daha uzun süren veya daha sık ortaya çıkan üzgün, depresif, sinirli, öfkeli ruh hali
• Daha önce zevk alınan etkinliklere karşı ilgi eksikliği
• Uyku, yeme düzeni veya kiloda değişiklikler
• Baş ağrısı, karın ağrısı veya yorgunluk gibi fiziksel şikayetlerin sıklaşması
• Enerji kaybı veya yorgunluk
• Okul başarısında düşme
• Değersizlik, suçluluk veya düşük benlik saygısı
• Hızlı konuşma veya enerji patlamaları
• Yüksek riskli davranış
• Evden kaçma veya kaçma tehditleri
• Arkadaşlar ve akranlarla çatışma, ilişki güçlükleri
• İntihar düşüncesinin ifadesi
 
Duygudurum bozukluklarına neler sebep olur ?
Birçok faktör duygudurum bozukluklarına katkıda bulunur. Beyin kimyasallarındaki dengesizlik depresyonu tetikleyebilir. Ayrıca stresli yaşam olayları depresif ruh haline katkıda bulunabilir.  Duygudurum bozuklukları ailede görülme eğilimindedir.
 
Duygudurum bozuklukları için kimler risk altındadır ?
Herkes zaman zaman üzgün veya depresif hissedebilir. Ancak duygudurum bozuklukları, normal üzüntü duygularından daha yoğun ve yönetilmesi daha zordur. Duygudurum bozukluğu olan bir ebeveyni olan çocuklar, gençler veya yetişkinlerde duygudurum bozukluğu ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte, yaşam olayları ve stres, üzüntü veya depresif duygulanımı tetikleyebilir veya daha da kötüleştirebilir ve duyguların yönetilmesi zorlaşabilir.
Depresyon görülme riski kadınlarda erkeklere göre neredeyse iki kat daha fazladır. Ailede bir kişi bu tanıyı aldığında, kardeşlerinin, kız kardeşlerinin veya çocuklarının aynı tanıyı alma olasılığı yüksektir. Ayrıca depresyondaki kişilerin akrabaları bipolar bozukluk, bipolar bozukluk tanısı alan kişilerin akrabaları depresyon açısından yüksek risk altındadır. Ailede bir kişiye bipolar bozukluk teşhisi konduğunda, erkek, kız kardeş veya çocuklarının da aynı teşhisi alma şansı artar.
 
Duygudurum bozuklukları nasıl tedavi edilir ?
Doğru teşhis ve tedavi uygulandığında duygudurum bozuklukları olan kişiler, istikrarlı, üretken, sağlıklı bir hayat yaşayabilirler. Duygu durum bozukluklarında etkin olan tedavi yöntemlerinden biri de psikoterapidir. Psikoterapi dile dayalı bir tedavi yöntemidir.
Duygu durum bozukluklarında çoğunlukla bilişsel-davranışçı ve/veya kişilerarası terapinin tedavide etkin olduğu belirlenmiştir. Bu terapi, kişinin kendisi ve çevresi hakkındaki çarpık düşüncelerini değiştirmeye odaklanır. Ayrıca kişilerarası ilişki becerilerinin geliştirilmesine ve çevredeki stres faktörlerinin belirlenerek bunlarla nasıl başa çıkılacağının anlaşılmasına yardımcı olur.
Randevu talepleriniz için Whatsapp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
İletişim İçin
Sorularınız için 7/24 bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İLETİŞİM
SOSYAL MEDYA
Dr. Özlem ŞAHİN © 2024 Tüm Hakları Saklıdır.